Casa do Forno, vakantiehuisje in het zuiden van Portugal

1,5 uur van Lissabon en 30 km. van Évora in de Alentejo, de streek boven de Algarve.

Lissabon


Lissabon is een echte stad van drukke mensen. On-Alentejaans. Een echte Lissabonner heeft het druk, maakt lange dagen om carrière te maken, of om op zijn minst zijn woning te betalen en de opleiding van de kinderen. Zij zien de Alentejo als het platteland, waar niets gebeurt. Desalniettemin is de stad zeer het bezoeken waard, er is veel oude en nieuwe cultuur, musea, gebouwen en mensen. Hieronder enkele suggesties. zie ook tourist information

Voor een dagje Lissabon kunt u vanuit Alcáçovas prima met de trein. Op 10 km afstand, aan de weg naar Montemor, ligt een heel klein plaatsje dat rond een station is gebouwd, Casa Branca. Hier vandaan kunt u in een luxe trein comfortabel naar Lissabon reizen, waar u 1,5 uur later uitstapt op Gare Oriente.

Een leuke manier om Lissabon te bekijken is met tram 28. Dit is een normale tram die je meeneemt dwars door de oude stad. Opstappen kan op Rua Martim Moniz, het beginpunt van deze tramlijn. Dit is een normale lijndienst die door alle kronkelende straatjes gaat. Naast de gebouwen die je onderweg ziet is het ook leuk om te zien wie er binnen komt en de discussies te zien die in de tram ontstaan. Je gaat door echte volksbuurten.

Een verrassing voor ons was de rondleiding, op gestelde tijden gratis te maken, die de Millenniumbank aanbood. Je gaat ondergronds en krijgt uitleg over het ontstaan van dit stukje Lissabon, benaderd vanuit de Romeinse tijd. Er is veel blootgelegd tijdens het verbouwen van de bankgebouwen, die in het oude centrum aan de winkelpromenade liggen.

Andere mooie plekken zijn te vinden op een iets grotere afstand van de binnenstad.

Als we de Taag volgen richting de Atlantische Oceaan kom je in Belem ,hier kun je prachtig wandelen. Maar ook een bezoek aan het oude klooster en het moderne Museum of Modern Art zijn dat zeker waard.

Verder is een bezoek aan het vm. Expo terrein (wereldtetoonstelling 1998) interessant, nu heet de wijk het Parque das Naçoes. Naast een weidse architectuur met moderne expositie ruimtes en een kabelbaan vindt u hier het grote zeeaquarium. Eén planeet, één oceaan in Lissabon’s Oceanário Hoe oceanen met elkaar verbonden zijn? De bezoeker hierover iets meegeven, dat is het doel van het Oceanário. 

Beleef de oceaan.
De bezoeker krijgt de kans om “in” de oceaan te wandelen, door een ronde ruimte. 

De kustlijn en diverse plekken op de aarde zijn te zien. Aanraken van haaienhuid, hun kaken bewonderen en dood koraal aanraken zijn onderdelen van de tentoonstelling, om de bezoeker de wereld van de oceaan te laten beleven. 


Het hart van het Oceanário wordt gevormd door een 1.000 m2 groot basin van 7 meter diep, gevuld met 5.000 m3 zeewater. De bezoeker krijgt een goed idee van het leven in de zee. Naast het zeeaquarium zijn er diverse werelddelen met leven op en in de zee te zien. Er zijn zeeotters en diverse vogelsoorten te bewonderen.