Vakantiehuis te huur in de Alentejo, Zuid-Portugal

1,5 uur van Lissabon, liggend tussen Évora en Montemor-o-Novo in de Alentejo, de streek boven de Algarve.

De Horta


De tuin is een “oude horta” met een sinaasappelgaard, een olijfgaard en heeft twee nora’s, dat zijn de waterbronnen. In het verleden werd  het laagste deel van het land gebruikt voor de tuinbouw, vandaar ook de toevoeging ‘Horta’ bij de volledige naam van de boerderij: Horta do Rossio do Pinheiro.

In het voorjaar zitten er  veel sinaasappelen aan de boom terwijl bloesem al weer een nieuwe oogst aankondigen. De bloemen geuren heerlijk!

Elke dag weer opnieuw al die vogels om je heen in de tuin is fantastisch. Ieder  voorjaar komen ook de zwaluwen terug. Hier een nestje met 2 zeer hongerige zwaluwjongen.

Verder zijn er nog een paar vijgenbomen, mispels, perzikboom, citroenboom en amandelboom. Een granaatappelstruik zorgt eerst voor rode bloemen en tegen de winter voor rode vruchten.

De totale tuin is 3,2 hectare groot. In een deel daarvan lopen schapen die het gras kort moeten houden. Je merkt hun aanwezigheid door zacht belgeklingel.

De afgeschermde “weide” is bereikbaar door een deel van het gaas te openen en weer te sluiten zodat de schapen niet kunnen ontsnappen.

zonsondergang gezien vanaf het terras

De ooievaars tekenen zich af tegen de lucht gekleurd door de ondergaande zon.

schapenpaadje bij de horta met het huis in de verte

In het najaar wordt alles weer fris groen en worden er ook lammetjes geboren. Die hebben dan tenminste genoeg te eten!

De bougainville onderaan het terras van Casa do Forno groeit en bloeit lekker. Nu maar hopen dat dat zo blijft want dit is inmiddels struik nummer twee!

Schapen en een paar lammetjes

Dit zijn de schapen die bij ons grazen met een paar pasgeboren lammetjes.

Prachtige insecten bezoeken ons af en toe, ze laten zich rustig bekijken!

jonge palmboom

Ook staan er 2 jonge palmboompjes die we automatisch water geven. Daar zullen ze toch wel van groeien neem ik aan!

Het is hier hoog zomer en dan stopt de groei van het gras en wordt alles geel, wat ook een prachtig gezicht is met alle groene olijfbomen erboven. In de verte het huis.

Langs het grote terras staan o.a  rozen, geranium, lavendel, clematis en div. struiken. De planten worden automatisch bewaterd, en vormen zo een mooie omlijsting, samen met de druiven die omhoog klimmem en de pergola begroeien.

De rozen bloeien uitbundig. Er is ook volop munt en een citroenverbena, om lekkere drankjes mee te maken.

De oude druif naast het “zwem”bad is al aardig uitgelopen! Hij mag niet te veel boven het bad uitlopen omdat anders de zon het water niet genoeg op kan warmen.

dit voorjaar, 2013, hebben we misschien jonge ooievaars in onze pinheiroVoor het eerst werden er, lente 2013,  in de tuin, in de pinheiro ooievaars gesignaleerd, en ze zijn nog steeds teruggekomen! Ze hebben hier 2 jongen grootgebracht. Laten we alvast zeggen, tot volgend jaar!

verliefd ooievaarspaar

De citroenen aan de citroenboom zijn rijp.