Casa do Forno, vakantiehuisje in het zuiden van Portugal

1,5 uur van Lissabon en 30 km. van Évora in de Alentejo, de streek boven de Algarve.

Alcáçovas


Alcáçovas is een vriendelijk dorp met veel voorzieningen, een oud paleis, bakker, supermarkt, winkels, zwembad met zonneweide, kerken, een park met kiosk, terras en speeltuin. En niet te vergeten wel zo’n 5 restaurantjes! Dit alles is op loopafstand.
 
In de map die in Casa do Forno ligt zit een plattegrond van het dorp. Het huis ligt aan de rand van het dorp met de rug naar de weg toe met zicht op de beboste heuvels en de 3ha. grond die bij de boerderij hoort. Een natuurhuisje dus!
 
In 1479 is in Alcáçovas het Verdrag van Alcáçovas getekend tussen Spanje en Portugal. Een dorp dus met geschiedenis!

Bekende plaatsen in de buurt zijn: werelderfgoedstad Évora , Estremoz en Monsaraz. Een dagje strand of Lissabon is ook prima te doen!

kaart

Alcáçovas is een niet te klein dorp met ca. 2000 inwoners  in de Alentejo. Het ligt midden tussen plaatsen als Évora, Montemor-o-Novo en Viana do Alentejo op een heuvel. Maar ook een plaats met een beroemd en koninklijk verleden. Midden in het dorp is een oud 15e eeuws paleis dat  helemaal gerestaureerd is.

Er staan verschillende oude kerken. Op het hoogste punt staat de Igreja Matriz, ook wel Igreja do Salvador genoemd. Vanaf het plein voor de kerk hebt u een prachtig uitzicht over de omgeving en kijkt u de vallei in richting Montemor. Hier is een foto van één van de prachtige tegeltableaus die in de volledige betegelde kerk, Igreja Matriz, te vinden is.

Horta do Rossio do Pinheiro is de oude naam van de boerderij en ligt met z’n achterkant aan de uitvalsweg naar Montemor. Een rustige verbindingsweg. Op het pleintje (Rossio) staat een grote denneboom (Pinheiro) vandaar de naam van boerderij.

Het centrum van het dorp is op loopafstand en dichtbij de rotonde met de levengrote koebel  is het restaurant ” O Chocalho ” . De naam van dit restaurant is afgeleid van “de bel”. In Alcáçovas is een veebellenfabriek t.b.v. de vele schapen, geiten en koeien en een heus veebellenmuseum.

Het museum, gewijd aan de veebel, bevat de privé verzameling van dit familiebedrijf dat helaas zonder opvolgers zit. De laatste eigenaar leidt je rond tegen een kleine vrijwillige bijdrage.Rotonde met bel

In 2010 is er een nieuw gemeentelijk (openlucht)zwembad gerealiseerd met een af te sluiten deel voor de winter, heerlijke ligweide en café/restaurant. Er kan het hele jaar door gezwommen worden! 

De bibliotheek van het dorp, die pal naast het park staat, heeft ook een internetcafé.

Alcáçovas heeft een aantal restaurantjes, gelukkig, en hier is via de link een filmpje van live uitgevoerde muziek in het restaurant Paço Real te zien.

Elk jaar komt de bedevaartstocht van koetsen, karren, paarden en ruiters langs ons huis en door het dorp. Er wordt een bedevaartstocht gemaakt van 5 dagen door de Alentejo die eindigt in Viano do Alentejo bij de kerk Nossa Senhora D’Aires.

Een vast terugkerend feestweekend halverwege augustus is Festa de São Geraldo bij Ermida de São Geraldo, aan de rand van het dorp. Het speelt zich allemaal af rondom dit kleine witte kerkje dat maar een paar maal per jaar gebruikt wordt.

Zo zijn er nog meer festiviteiten met veel (volks)muziek én (soms gratis) eten.

Zie hier enkele foto’s van één van die feesten waar 2 weken lang elke dag optredens waren.

Fantastische taferelen hebben we daar gezien. Naast de bibliotheek is een leuk park, Jardim Público,  met allerlei voorzieningen voor elke leeftijd. Een omheind speeltuintje voor kleine kinderen, voetbalspel, bankjes en zitjes, fontein, een muziekpodium, een kiosk met terras waar je een ijsje of een drankje kopen kunt en dit alles onder een aantal prachtige palmbomen.

park alcacovaszitje park alcacovas